Wednesday, May 25, 2011

Kegigihan Encik Semut Yang Tiada Tandingnya

Special edit from sandx
Aduh adeh deh deh, arghh erk....dush, mati sekor. Assalamualaikum Pembaca blog sekalian. Apekemendenye bunyi tu tadi? tu lah bunyi sandx yang kesakitan akibat digigit semut api siang tadi. Memang kelam kabut la sandx menyelamatkan diri. Bisanya ya tuhan, semut api mmg gitu. sakit bukan kepalang.


Dari situ tercetusnya idea ni untuk sandx menulis entry. Kali ni tentang semut pulak. Apekemende lah sandx ni tulis pasal semut lak ye??. Haha, bg sandx semut ni antara makhluk tuhan yang paling unik. Walaupun ade kedengaran bunyi2 manusia yang x puas ati ngn semut ni, "hish kuang ajo semut ko minum air sirap aku ye!!!", Bedaahhhh, kenapa dibiarkan makanan tu?, dah naik dek semut tu. Semut tu bukannye gheti bahasa!!",... "Hish benci la semut2 ni, entah pape nak gigit orang...". Itulah antara suara2 yang kedengaran memarah sang semut yang kecil dan comel tu.

Bagi sandx walaupun ade orang cakap semut ni entah pape la, menyusahkan lah, benci la, ape lah, tapi tetap memiliki keistimewaan yang tersendiri. Pergh cakap pasal semut ni, memang kita tau semut ni sejenis serangga yang sangat-sangat rajin dan berdisiplin. Kadang2 terfikir jugak, alahai malasnya. Nak buat assignment pon malas, nak pergi kelas pon malas, paling teruk ade manusia yang malas nak semayang. So bila tngok semut yang teramat rajin ni, rasa ade la jugak motivasi dalam diri. Menatang tu kecik je tapi boleh angkut makanan yang lebih berat dari berat badan die dalam jarak yang jauh. Sandx pon pelik, bile semut2 ni tidur?? siang keje, tghari keje, petang keje, aish malam pon keje jugak?? haha entahlah.

Lagi satu semut ni tersangatlah berdisiplin dan mempunyai semangat setiakawan yang kuat. Bekerjasama dan saling bantu membantu. Bagai aur dengan tebing lah ni ye. Pergh respect, Tuhan jadikan sesuatu makhluk di sekeliling kita ni ada hikmah sebenarnya. Kita dapat belajar daripada semangat sang semut ni. Pernah ke korang tengok semut bergaduh sesama sendiri? yang ada semut itam bergaduh ngn semut merah ada la. sama2 geng dia tarak gaduh punya. Lagi satu kalo dapat makanan die takkan makan terus. Die akan ajak geng2 die kutip n bawak balik sarang. Berjalan pulak ikut barisan, Tak ke unik makhluk tuhan yang satu ni. Kalo die tak mampu angkat makanan tu sensorang die akan bekerjasama ngn semut2 lain

Ni kerengga, tp spesis semut gak

Macam sandx cakap tadi sandx kene gigit. Semut ni walau apepon sanggup bermati-matian mempertahankan rumah mereka. Lantaklah musuh die macam mana pon, besar ke kecik ke, janji semangat jihad tu ada walaupun die tau die takkan menang punya lawan sandx biar lah mati pon janji tetap lawan. Pergh lagi sekali respect dengan sang semut, tak pernah gentar dan takut terhadap musuh dan sanggup mati. At least sandx menjauhkan diri dari sarang mereka, tu misi sang semut. Menyelamatkan anak bini daripada dipijak oleh sandx. Dah memang pon, sandx pijak kawasan sarang diorang.

Semutlah antara makhluk paling kuat bersyukur. Walau sekecil manapun makanan tu, tetap dikongsi bersama dengan semut yang lain Walaupun sebenarnya makanan itu tidak cukup untuk menampung jutaan semut yang terdapat didalam sarang. Kita boleh contohi semangat semut yang tak gentar kepada pihak lawan, tak pernah kenal putus asa, rajin dan sebagainya. Haha yang penting kalau nak tau ade semut ke tak, pastikan disitu ada gula. Kalau nak tau disitu ada gula, tngok lah mana2 tempat yang ade semut berkerumun.Al-maklumlah ade pepatah ni " "dimana ada gula disitu ada semut".

Sebenarnya banyak lagi yang boleh diungkapkan disini, Cuma sandx memang dari dulu tersangat kagum dengan makhluk tuhan yang satu ni. Kalau korang nak baca tentang semut ni datang lah blog ni...best Kisah Semut Bicara.





Lagi gambar semut dibawah untuk tatapan korang semua.

Boleh pulak die melencong

Larat die angkat berdua

Lagi hebat, Sekor die je angkat.Haha nampak beno nipunye.

P/s : rasa semangat nak belajar ni, Habis cuti sem ni. Masuk belajar sandx nak belajar rajin2 n tak mo malas dah. Kita walau apa pun kita buat, kerja apa pon kita buat hendaklah rajin, tak kenal putus asa dan istiqamah.


33 comments:

  1. sama la azam kita. bukak sem nak belajar rajin2 tapi alangkah penipunya diri ini. bukak sem ja tak dekk nya nak study. haha

    ReplyDelete
  2. Kadang2 malu dgn semut sebab semut takde pun mc

    ReplyDelete
  3. salam perkenalan........jom join segmen
    http://jokegurl.blogspot.com/2011/05/segmen-mencari-100-blog-list-utk.html

    ReplyDelete
  4. gune ridsect;D binatang sperti smut memang jnis binatang yng hdupnya bermuafakat.kdg2 kita sbagai mnusia hrus juga skali skala mncontohi bnatang sperti smut.bkan hnya stakat ingin hdup brsendirian,,kita punya masyarakat.saling memerlukan

    ReplyDelete
  5. kita manusia kena tiru kerajinan semut...

    ReplyDelete
  6. ee.cm geli pulak tgk semut dlm kuantiti yg banyak berlonggok cm tu..

    ReplyDelete
  7. ~semut kecil yang boleh menyebabkan kesakitan yang besar..hehe ^_^

    ReplyDelete
  8. bagai semut yg memikul gula..tak rasa beratnya.."

    ReplyDelete
  9. harrazdani - jadilah semut....biar kecil ttp berjiwa besar...

    ReplyDelete
  10. Manusia perlu mencontohi semut..

    ReplyDelete
  11. semut ni nnt muntah sendiri bila dia mkn gula bnyk2..tk yah halau bro...

    bro cakap sikit bleh buang Word verification tu tk leh ke..bg tau je..

    ReplyDelete
  12. TERUSKAN USAHA ANDA , SANDX !

    dini sokong daripada belakang ;)

    dini suka jdkn semut contoh bila teamwork. sgt menarik. :) nmpk sgt dlm 1 company, kalau nak berjaya kena ada teamwork. x bleh selfish

    ReplyDelete
  13. semut??

    ya--haiwan yang patut wat orang islam rasa malu dengan kemalasan..badan besar otak kecik..ambek ko kena kaw2 ngan semut..semut pula badan kecik,otak besar hahahhahah..buktinya barang berat nak gila rileks je dia pikul..heheh..yang penting dia berpasukan..kita pula men sorang2..coz itu Islam semakin lemah..huhu..T_T

    ReplyDelete
  14. semut dijadikan sumber kajian pastu terciptalah Ant Colony Algorithm

    Juvana vs Henry Gurney

    ReplyDelete
  15. geram kekadang dgn semut . . . :)

    ReplyDelete
  16. nasib sang semut tidak berdaya..senang di pijak2..

    ReplyDelete
  17. semut comel..
    tp klu da gigit..bisa nye!!

    ReplyDelete
  18. mati semut kerana gula..tapi kekuatan semut adalah pada kerjasama mereka...

    thanks kongsi idea ni...semoga kita semua boleh menjadi seperti koloni semut...sepakat membawa berkat...

    ReplyDelete
  19. like encik semut, tp tepakse bunuh kaw sbb kaw geget ak. huhuh. sori ebcik semut.

    ReplyDelete
  20. semut sangat rajin dan gigih.. wlaupun serangga tuh kecik je, tp dia sangat menitikberatkan semangat kerjasama. eceyh. :)

    ReplyDelete
  21. Terbaik. Belajar daripada pengalaman diri sendiri.

    ReplyDelete
  22. ekekee . semut yg comey.!! bio jelaa semut2 tue lam blog nie .. ahahaa . .

    ReplyDelete
  23. dr dulu mmg tabik betol la ngan semut neh. kecik, tapi rajin kan. paling ske tgk cte bugs life ^^

    ReplyDelete
  24. nak biskut yang semut tu bawak boleh..
    tgh lapa ni.. :)

    ReplyDelete
  25. haha... saye suke kacau semut... halang laluan dorang kui3x... tpi jap jek..muehhee

    ReplyDelete
  26. semut makhluk Allah yang rajin & bekerjasama kan . tp xsuka bila nampak semut berkerumun. meremang bulu roma.

    ReplyDelete
  27. nak gigih n rajin macam semuut la..

    malas sangat diri ne neh...huwawawwa

    ReplyDelete
  28. seut nie memang bagus n comey..tp kalau diorang geget kte habis kte picit2 semut 2..kesian plak bile pk balek..hehe

    ReplyDelete
  29. semut makhluk yg pluing rajenn!! ^__^

    ReplyDelete