Sunday, June 5, 2011

Ternakan Pacat Secara Komersial.


Assalamualaikum, ehem ehem, maaf sbb sandx lama x update blog. Disebabkan kebusy'an yang teramat sangat. Dalam busy2 tu tangan ni tetap terasa gatal-gatal untuk menulis blog. Rasa hidup x lengkap bila x tulis blog. Thanks kepada sesiapa yg dah baca entry sandx yang sebelum ni iaitu mengenai Suka Duka Alam Percintaan yang mendapat maklum balas yang agak baik daripada pembaca. Kali ni sandx akan cuba membalas komen bernas kengkorang semua..yuhuuu.

Kali ni Sandx nak bercerita mengenai pacat Pulak. Alahai ade ke orang menternak pacat? macam kelakar la pulak kan. Tapi bagi sandx ianya bukan sesuatu yang mustahil. Dulu masa kecik2 main kat parit, sauk ikan dapat lintah, eeeeyeekkk mase tu geli geleman pon ade, orang nak ikan tp lintah pulak yang dapat. Sekarang sedar x sedar menatang tu orang sebok dok meniaga. Eeh boleh jadi kaya raya pulak tu

Zaman ni menternak haiwan atau menatang yang pelik2 sudah menjadi sesuatu yang x pelik lagi. Mungkin zaman akan datang ada orang ternak semut, kerengga, berudu atau pacat haha mana la tau kan. Sebut je pacat, semua orang geli dan takut especially girl, alahai bukan main takut die.

Lintah
Kalo korang nak tau Lintah n Pacat ni adik beradik je sebenarnya. Yang menjadi perbezaannya, lintah hidup di air dan pacat pulak hidup di darat. Diorang ni asal dari keluarga yang sama iaitu filum annelida dari kelas hirudinea. Sandx pon x bape paham jugak istilah sains ni. Tapi Ikut je la kan, dah namanya cegitu nak wat camne kan.

Yang penting jangan korang gelakkan sandx pulak. " karut je mamat sandx ni, ade ke ternak pacat". Ehem2, kalo korang flashback balik zaman sekitar 80 n 90 an dulu kene gelak dek orang je bile dengar ada orang nak ternak cacing dan lintah. Tapi cuba korang perhatikan, kaya diorang beb, dan dah jadi sesuatu yang tak pelik lagi malah boleh jadikan pendapatan sampingan. Mana lah tau kan zaman akan datang ade orang wat kajian tentang pacat pastu jumpa formula baru dalam perubatan n sebagainya. Sekarang orang sebok dok cari cicak Gecko. Pelik kan, tapi x mustahil pon. Macam cacing tu, baja die sekali jual, berapa dah untung tu, subur jugak tanaman kengkorang tu.


Yang menjadi Masaalahnya sekarang, boleh ke ternak pacat? apa hukum dari segi agama? Kalaulah boleh, sanggup ke korang? :

1. Mencari Benih di hutan-hutan, sebab sekarang masih belum lg ada pembekal.
2. Membina Hutan tiruan, sebab habitat pacat yang hensem tu ialah daun kayu kehijauan.
3. Sediakan kambing untuk hidangan kerana belut bukan makanannya di daratan.
4. Menuai hasilnya nanti  kerana terpaksa kutip di celahan daun, silap2 darah korang yang mnjadi taruhan.
5. Luangkan masa 24 jam, sebab pacat ni macam korang jugak, x reti nak duduk diam..hehe
6. Menjaja pacat di pasar malam, kerana belum lgi ada permintaan.

Ni Lintah ni
Kalo sanggup buat la, sandx pon dah jemu ngan pacat2 ni..hehe asyik kene gigit ngan die je, kalo Cun x pe jugak, ni kembang kecut kembang kecut, ase nak lempang pon ade...hehehehe... tapi kan andaikata ianya mendapat permintaan satu hari nnt, pasti ada yang sanggup, asalkan dapat $$$$$ kan...Tapi kalo ade yang nak beli pacat korang tu pon, mungkin rancangan Fear Factor tu je kot...wahahhaha

P/s : korang ada angan2 nak ternak menatang pelik2 ke selain pacat? Sandx pasti rumah korang mesti banyak ternak tikus, lipas dan nyamuk kan...hehehe.
Categories:

30 comments:

  1. Euwwwwwwww! kiwi tak suka pacat!

    ReplyDelete
  2. haaa...
    kalau dia lapar dia mam darah . .
    eeee . . ..
    sakitt . . ! !
    heee :)

    ReplyDelete
  3. KIwi : kiwi suka ape? hehe

    Faidah misnan : sebenarnya pacat ni mam darah sebab nak bertelor...lgpun x sakit cuma gatal je...tu yang x best

    ReplyDelete
  4. eii..geli..folow dia la hehe

    ReplyDelete
  5. time kasih. tak mampu la nampaknye. huhu

    dill.

    ReplyDelete
  6. huwa , tak suke pacat - geli =='

    ReplyDelete
  7. Taukah anda sy sgt geli dgn menatang ini?! Uwekkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk! Huwaaaaaaaaaaaaaaaa....

    ReplyDelete
  8. menggelikan...tp tak dpt dinafikan...bisnes ni sgt menguntungkan skrg sbb dah rmey yg taw perubatn alternatif ni...tp bkn pct la...lintah ye wan sandx...pct tak prnh dibuat lgi!sbb pacat tu dia hisap drh yang elok skli...kalau lintah pulak dia amik yg kotor2 saja...itulah yang prnh sy dengar...

    ReplyDelete
  9. Liyana Zahim : pacat kan comel..hehehe

    khairunnisa ar alhan

    :ehem mmg pon, sandx saje je tulis entry pacat ni, hehe ternakan lintah ade la, setakat ni x penah dibuat orang lg jual pacat... kalo ade pon nak pedajal kawan2 hehehe..

    ReplyDelete
  10. euuuuwwww~~~ pacat! ish seram
    haha :)

    ReplyDelete
  11. Dulu geli. Sekarang tidak. Teringin sangat nak kena hisap dengan lintah tapi di tempat Awan susah sangat nak dapat.

    ReplyDelete
  12. eeeeeeee , pacat ka lintah ka . kecik ka besar ka . jinak ka liar ka . tetap TAK suka !

    ReplyDelete
  13. sebut pasal pacat ngan lintah..teringat saat2 kena gigit kat abg pa[pacat]..hahax rindu abg pa! :D

    ReplyDelete
  14. yang wan tahu lintah orang wat komersil. first time tahu pacat pon ada kegunaan.thanks for sharing =)

    ReplyDelete
  15. Awan Biru
    : hehe tempat sandx banyak lintah

    Farah
    : wah dasat, awak rindukan gigitan pacat yerk?? jrg saya jumpe girl seberani awk

    Rozuan Ismail
    :bro, hehe pasal pacat tu, x de komersial nye, ni idea sendiri ni....mana la tau kan beberapa taun akan datang dia akan dikomersilkan..hehe

    ReplyDelete
  16. ari tuh nak wat treatment pacat kat muka..tapi x jadik..huih..bila nak merasa nih

    ReplyDelete
  17. kinoskoko
    : ade ke treatmen pacat? yang sandx penah dengar setakat ni, treatment lintah ada la.

    ReplyDelete
  18. nanie suke glee pacat..
    chumillllllll!!!!
    suke pegang..huhu

    ReplyDelete
  19. eerr..pacat pun dh ade org komesilkan ke..mula2 lintah,pastu pacat..pasni ape la gamaknye ye..lipas pulak kot..haha

    ReplyDelete
  20. eee geli. takmo takmo. lagi satu kan sandx, ade org kata lintah ni kalau isap darah, sbnanye bagus. sbb die isap darah yg kotor. but still dini tak sanggup bia die gigit dini, and beza pacat dgn lintah, pacat kalau kte tarik die mau lepas. tp kalau lintah, die akan hisap smpai die puas dulu. baru la die lepas. kalau kte tarik, kte gak sakit..haaa ;)

    ReplyDelete
  21. err..geli mmg geli..tapibagus untuk keluarkan darah kotor.. tapi until now belum pernah cuba..dan mungkin tak cuba kot..hahahaha

    ReplyDelete
  22. aku geli la nak ternak menatang ni.. ishhhhhhhhhh

    ReplyDelete
  23. hari ni kita dengar macam mustahil tp masa depan mungkin betul ckp kamu. tetiba dorang jumpa something berguna dari pacat ni mesti ada harga.

    ReplyDelete
  24. Zoul
    : haha lipas bersepah kat umah aku....

    Dini
    :hehe ade pengalaman kene geget lintah ke??

    Fizz Zoule
    :Cuba la try sekali...

    THE LEKAT LEKIT STORY
    : mana la tau kan suatu hari nnt pacat tu ada nilainya... hehe

    ReplyDelete
  25. suka2....cik itam suka pacat..hahahahaha=_)

    ReplyDelete
  26. geli tengkuk tengok gambar jah.
    belum jumpe atas tanah lagi.
    uhuu.

    ReplyDelete