Sunday, October 3, 2010

Pedang samurai (katana)


Sudah tentunya korang pernah dengar perkataan ini, “Katana”. Sememangnya tidak asing lg dalam dunia kita hari ini. Katana merupakan pedang panjang Jepun walaupun ramai penduduk jepun menggunakan perkataan ini sebagai merujuk kepada semua jenis pedang.Ia merujuk kepada pedang satu mata melengkung yg khusus digunakan oleh samurai jepun

Sememangnya kita akui pedang samurai ini mempunyai keunikannya yg tersendiri dengan proses pembuatannya yg sangat unik. Katana diakui oleh pengkaji-pengkaji sejarah katana dan samurai di seluruh dunia sebagai pedang yang terbaik di dunia. Berikut adalah fakta mengenai Katana atau pedang samurai ni :

1.Bagi sebilah Katana ianya mengambil masa lebih kurang setengah tahun untuk dihasilkan dengan proses pembuatannya tanpa menggunakan peralatan moden dan proses pembuatannya masih sama sejak 1000 tahun yg lalu.

2.Senjata ini biasanya dipakai oleh ahli kelas pahlawan berpasangan dengan wakizashi, atau pedang pendek.
Kedua-dua senjata secara bersama, dikenali sebagai daisho, dan melambangkan kuasa masyarakat dan maruah samurai.

3.Sarung senjata scabbard bagi katana dikenali sebagai saya, dan kepingan pelindung tangan, yang direka halus sebagai hasil seni yang unik terutama pada akhir tempoh Edo, yang dikenali sebagai tsuba.

Katana biasanya digunakan untuk memotong (walaupun ia boleh digunakan untuk menikam), dan boleh digunakan dengan menggunakan satu atau dua belah tangan. (dua belah tangan lebih biasa).

Katana biasanya dikenakan dengan mata pedang sebelah atas. Sementara kesenian menggunakan pedang untuk tujuan asalnya kini telah lapuk, kenjutsu telah bertukar menjadi gendai budo – kesenian bela diri untuk masa kini. Kesenian menghunus katana adalah iaido dan kendo adalah seni berpedang dengan shinai (pedang buluh) dengan perlindungan topi dan perisai.

Sejarah pedang Jepun

Pedang adalah penting dalam kebanyakan kebudayaan feudal, dan Jepun tidak berkecuali. Pada abad ke enam BCE, maharaha Jepun Jimmu Tenno yang terkemuka menakluk sebahagian besar Cina. Pada masa yang sama, Jepun mengambil idea mengenai pedang dari Cina. Pedang awal hanyalah salinan dari pedang Cina, lurus dan bermata dua, tetapi perperangan yang berlarutan pada tempoh Asuka menggalakkan kemajuan dalam bidang persenjataan.

Rekod pertama penghasilan pedang melengkung, bermata satu ‘stail Jepun’ (berbeza dengan ‘Stail Cina’) adalah sekitar 900 CE, tetapi ia telah digunakan lama sebelum itu.

Menurut lagenda Jepun, pedang Jepun dicipta oleh pandai besi bernama ‘Amakuni’ pada 700 CE, bersama denga proses lipatan besi. Pada masa yang sama istilah samurai telah mula digunakan.

Pada abad ke dua puluh, perang saudara meletus selepas tempoh kemerosotan yang lama. Selama lima dekad, Jepun mempunyai zaman kegelapannya sendiri, dipenuhi dengan perperangan dashyat yang berterusan. Perang Onin (1467-1477) mengrevolusi senjata dan perisai Jepun, ke tahap yang sehinggakan ia dianggap lebih berkualiti berbanding yang dibuat masa kini.
Semasa zaman Muromachi, perperangan berdarah adalah kebiasaan, tetapi shogun yang memerintah indolent shogunates masih menghargai seni dan kebudayaan, dengan itu pulau Jepun tidak merosot menjadi liar. Malah pedang dari pertengahan zaman ini dianggap kemuncak seni pembuatan pedang. Bagaimanapun, dengan perubahan masa, kesenian tersebut merosot dengan tekanan pengaruh senjataapi, yang menjadikan pedang sebagai senjata lapuk.

Pembuatan pedang terus merosot pada awal tempoh Edo, kerana perang jarang berlaku; bagaimanapun, seni berkembang pesat, mendorong kepada ukiran dan hiasan senjata yang cantik. Kemudiannya, di bawah polisi pengasingan isolationism Tokugawa Shogunate, senjataapi dan ubat bedil sematin terkawal dan tidak diperdagangkan. Pada pertengahan abad ke lapan belas, kebanyakan pemuda Jepun tidak pernah melihat senjata api, apa lagi melihat senjataapi digunakan.

Jepun kekal sebegitu sehinggalah Komander Matthew Perry tiba pada 1853 dan Persidangan Kanagawa yang memaksa pembukaan Jepun pada dunia luar; yang tidak lama kemudian diikuti dengan permodenan pantas oleh pemulihan Meiji.

Pengistiharan Haitorei pada tahun 1876 hampir mengharamkan pedang dan senjata api, melumpuhkan golongan samurai. Bagaimanapun, kebangkitan terhadap pengistiharan ini dan pemerintahan tentera mengakibatkan meledaknya semangat kebangsaan dan sokongan terhadap maharaja yang sebelum ini hanyalah sekadar lambang.

Ini adalah sedikit sebanya mengenai Katana. Bagi aku, kita orang melayu juga mempunya keunikannya yang tersendiri dari segi persenjataan. Cuma ramai yg x tau keunikan dan keistimewaab senjata bangsa sendiri. Kupasan mengenai senjata melayu akan dipaparkan pada post yg akan datang…… sekian…

Categories:

0 Orang Membebel:

Post a Comment