Friday, August 12, 2011

Kasih Seorang Bapa Kepada AnaknyaAssalamualaikum, hari ini sandx nak bercakap sedikit mengenai bapa. Semua orang ada bapa, siapapun di dunia ini tanpa mengira pangkat dan darjat semuanya mempunyai bapa. Tiada orang di dunia ini dilahirakan ke dunia tanpa bapa. Kecuali Nabi Adam, Hawa dan Nabi Isa.

Bercakap mengenai bapa, sudah semestinya kita tahu jasa dan pengorbanan insan ini dalam mndidik dan membesarkan kita, Sandx tulis entry ni pon sebab rasa betapa beryukurnya memiliki seorang bapa sepertimana yang sandx ada sekarang. Bapa sandx banyak mengorabankan segala-galanya untuk sandx. Walaupun sandx nakal dan bnyak menyusahkan beliau namun kasih dan sayangnya tiada tolok bandingnya hanya untuk anak yang menjadi buah hatinya.

Kita biasanya mengenali bapa sebagai insan yang tegas dan garang namun jauh dari sudut hati seorang bapa, ianya sangat menyayangi anaknya, libasan rotan, marah adalah tanda beliau sayang. sayang anak tangan-tangankan bak kata orang, agar si anak menjadi manusia yang berguna. InsyaAllah sandx akan cuba menjadi anak yang baik. 

Tidak seperti bapa, ibu lebih dekat dihati anak, ibu sentiasa memberikan kasih sayang seperti apa yang bapa tidak mampu beri, namun kita kena ingat, bapa adalah penaung juga merupakan ketua keluarga. JIka dilihat pada masa kelahiran kita orang kedua yang paling gembira selepas lahirnya kita ke dunia adalah bapa. Betapa gembiranya beliau menjadi seorang bapa. Tidak lupa juga mendukung dan memberikan kasih sayang kepada anknya walau ianya x setanding dengan kasih ibu. 

Kita lupa, kita selalu lupa dan tidak ambil peduli, bg sandx, sebagai seorang anak, kita x malu untuk memeluk ibu dan mencium pipinya. Tetapi kenapa tidak bapa? seorang bapa juga berharap anaknya berbuat demikian. Sandx sendiri peluk n cium bapa sandx, sandx dah lama nak berbuat demikian dan akhirnya berjaya. Apa yang memeranjatkan bapa sandx membalas dengan pantas pelukan tu, seakan2 lama sungguh beliau inginkan anaknya berbuat demikian. Bapa tidak pandai mempamerkan kasih sayang sebagaimana seorang ibu.
Fahamilah isi hati bapa anda, sekian celoteh dari sandx untu kali ini.......

P/s Peluk n cium la ayah, abah, daddy korang tu, x rugi pon, jgn nnt bila tuhan dah ambil nyawa meraka, mula rasa nak menyesal. Kepada yang tiada bapa, hanya doa dan Al-fatihah saja yang boleh dibekalkan kepada mereka dan itulah yang sebaiknya......


Categories:

4 comments:

  1. yep..first time peluk ayah mase ayah nk gi haji..xtahan betul mase..lepas peluk terus lari masuk umah melalak..heheh :P

    ReplyDelete
  2. i miss my father...sob2..raya di perantauan...

    ReplyDelete
  3. sejak masuk asrama memang amalkan salam tangan ayah,kiss pipi dia & dia akan kiss dahi kita..ase cam tenang sgt bila dia buat cm 2...memandangkan sy dah takde mak..memang sumenya bergantung pd ayah..huhu...

    ReplyDelete